söndag 17 oktober 2010

Ugandisk tidning krävde avrättning av bögar. Stängdes ned.

av TOR BILLGREN

De senaste åren har det varit mycket uppmärksamhet kring de ökade antihomosexuella attityderna i Uganda. Själv har jag skrivit många texter om den antigaykonferens som arrangerades i Kampala i mars förra året, där en delegation av kristna ledare från USA deltog som talare och föreläsare. Under hösten 2009 publicerade ugandiska myndigheter ett förslag om ny homolag som i sina teoretiska delar luktade amerikansk antigayretorik lång väg, och som förespråkade dödsstraff för bland annat "återfallsförbrytare". Denna paragraf lyftes dock bort efter en internationell proteststorm. (Ska protesterna betraktas som kolonialism, Världen Idag?).



Den senaste osmakligheten är ovanstående "scoop" som nyhetssajten Afrol News rapporterade om i veckan. Tabloiden Rolling Stone publicerade början av månaden namn och bild av hundra män som påstods vara homosexuella, tillsammans med deras adresser och arbetsplatser. Tidningen, som såldes över hela landet, krävde att männen skulle avrättas. Enligt en av Ugandas få gaybloggare ackompanjerades artikeln av vansinniga – men klassiska – antigayklichéer som "We shall recruit 1,000,000 innocent kids by 2012" och "Parents Now face Heart breaks as Homos Raid Schools".

Den här formen av publiceringar har skett tidigare i Uganda, då har det främst handlat om lesbiska.

MEN. Denna gången har myndigheterna agerat till den uthängande tidningens nackdel. Enligt Box Turtle Bulletin stängde Uganda’s Media Council ner tidningen kort efter publiceringen. Det är ännu för tidigt att avgöra hur detta kommer att påverka det offentliga tonläget kring homosexualitet. Visst är det positivt att en oetisk och livfarlig publicering leder till någon form av påföljd. Samtidigt innebär åtgärden mot tidningen att antigayaktivisterna får ytterligare "bevis" på "sodomiternas stora och farliga makt" över landet. Det ska bli intressant att följa utvecklingen.

______________________________
Referensläsning

Antihomosexualitet i södra Afrika


Goda nyheter, typ, från Uganda


Kristen kampanj bakom förslag om dödsstraff

GayUganda

Inga kommentarer: