torsdag 18 november 2010

Svenskmord, uppmärksamhet och gästfrihet

av TOR BILLGREN

Nu har ytterligare två människor mördats i Gugulethu sedan det uppmärksammade mordet på en svensk turist i lördagskväll. Statistiskt sett mördas en person var 2,5 dag i kåkstaden, som invånarmässigt ligger strax under Malmö innerstad.

Majoriteten av de 50 mord som dagligen inträffar i Sydafrika kommer inte ens i närheten av tidningarnas spalter. Precis som i resten av världen sker dåden nästan uteslutande inom familje- eller bekantskapskretsen, oftast under alkohol- eller drogpåverkan.

Så varför blir det så mycket ståhej när en svenska mördas? Varför skriver ANC, polischefen, ministrar och andra dignitärer upprörda pressmeddelanden? Visst, man vill förstås värna turismen. Men det handlar också om Ubuntu, den sydafrikanska gästfrihetsfilosofin som kan sammanfattas i frasen att ”en människa finns till genom sina medmänniskor”. Det är inte för att hon var västerlänning eller ”mer värd” som hennes död uppmärksammas med ilska och förtvivlan. Utan för att hon var gäst i landet. Sådant tas på allvar i Sydafrika.

Publicerad i Sydsvenskan den 18 november 2010

________________________________________
Kommentar

Men de xenofobiska attackerna 2008 då? De negativa attityderna mot främlingar som låg till grund för filmen "District 9"? Zimbabwierna i De Doorns och Somalierna i Khayelitsha? Jodå, allt detta är tyvärr också en del av den sydafrikanska verkligheten. Men för det första ligger det väldigt ofta ekonomiska konflikter bakom i dessa fall, snarare än ren främlingsfientlighet (även om den faktorn naturligtvis inte kan avfärdas helt). För det andra begås våldshandlingarna av ett fåtal unga och högljudda män, berusade eller höga på tik. Det handlar inte om välövervägda aktioner med majoritetens välsignelse.

Inga kommentarer: