måndag 16 maj 2011

Viktiga lokalval i Sydafrika på onsdag

av TOR BILLGREN

Onsdagen den 18 maj är det lokalval i Sydafrika – ett oerhört mycket viktigare val än det stora, nationella valet, som senast hölls i april 2009, och som vanligt fick stort genomslag i världens medier. Men vilket parti som får flest säten i parlamentet och vad presidenten heter, är bagateller i jämförelse med vem som får makten lokalt, det vill säga i landets 272 kommuner. Det är nämligen på denna nivå som det verkligen går att göra skillnad. Och skillnad och förändring är vad majoriteten av Sydafrikas 50 miljoner medborgare behöver. Akut.

Juridikdocenten Richard Calland kallar valet historiskt i veckans Mail & Guardian, eftersom det denna gången finns två stora partier med dokumenterad regeringserfarenhet att välja mellan: African National Congress (ANC) förstås, men även Democratic Alliance (DA), som styrt Western Cape-provinsen sedan 2009 och Kapstaden sedan 2006. Idag styr ANC i 215 kommuner. DA styr i 13, och lokala partier i 29 kommuner.

Den främsta anledningen till att miljontals hushåll fortfarande inte har tillgång till ordentlig sanitet, elektricitet och vatten, är den utspridda korruptionen och inkompetensen just på lokalnivå. Denna inkompetens beror i hög grad på ANC:s så kallade cadre depolyment policy, som innebär att partilojalitet väger tyngre än meriter vid tillsättandet av lokala tjänstemän. Denna förödande policy är kontroversiell även inom ANC och presidenten ville nyligen se över den genom en lag, något som förhindrades av kommunarbetarfacket SAMWU.

Varje vecka äger så kallade service delivery-protester rum runt om i landet. Varje vecka publicerar tidningarna nya bilder av demonstrerande folkmassor, brinnande bildäck, studsande tårgaspatroner och framstormande poliser. Den 13 april slogs en skottskadad man ihjäl av polis mitt framför tv-kamerorna under demonstrationer i Ficksburg, Free State.

På en del håll i landet har det gått så långt att invånarna själva tagit över förvaltningen av sina städer efter att tjänstemännen antingen kört ekonomin i botten, misslyckats med att spendera budgeten på adekvat sätt, eller helt enkelt stuckit med pengarna. (Läs t.ex. Ola Sälls reportage "Blomsterrevolt mot förslumningen" i Svenska Dagbladet 101028.)

Den stora valfrågan handlar om saniteten i landets överbefolkade kåkstäder. Detta eftersom det på senaste tiden avslöjats att såväl ANC- som DA-styrda kommuner har byggt cabriolettoaletter till townshipinvånarna. Det vill säga toaletter i det fria, utan väggar. Det har skett undantagsvis och i mycket liten utsträckning, men är naturligtvis likafullt oacceptabelt. Framförallt DA har förlorat mycket förtroende på grund av sin hantering av denna skandal.

Valet på onsdag kommer att ge tre intressanta indikationer på det politiska läget i Sydafrika:

1.
Balansen mellan ANC och DA. Kommer DA att fortsätta knappa in på ANC?. Kommer partiet att vinna över några kommuner och storstäder? De styr som nämnt i redan i 13 kommuner, inklusive i Kapstaden och det finns indikationer på att de tillsammans med Congress of the People (Cope) skulle kunna ta makten även i Nelson Mandela Bay (Port Elizabeth) i Eastern Cape.

2.
Hur kommer väljarna att straffa Cope? Partiet bildades som en utbrytarfraktion ur ANC 2008 och fick hela 7,4% av rösterna i det nationella valet 2009. Sedan dess har partiets toppskikt mest ägnat sig åt att käbbla om vem som ska vara partiledare, något som gjort dem till åtlöje i landets medier. Ledarskapsstriden, som alltså prioriterats framför det viktiga oppositionsarbetet, har slitit isär partiet, som inte ens har en fungerande hemsida längre. Sveket mot väljarna är enormt. (Mer om krisen i Cope här.)

3.
Hur kommer det att gå för National Freedom Party (NFP)? Det bildades av Zanele Magwaza-Msibi i januari i år när hon såg sig tvungen att lämna Mangosuthu Buthelezis Inkatha Freedom Party (IFP). Hon är karismatisk och kompetent och har stora möjligheter att exploatera det politiska vacuum som uppstått kring dels besvikelsen på ANC och Cope, dels IFP:s tilltagande irrelevans.

* * *

Redan idag kan man förhandsrösta, en möjlighet som såväl Nelson Mandela som Thabo Mbeki enligt sina talespersoner tänker utnyttja.

Inga kommentarer: